На 20 и 21 юли в село Рибарица за дванадесета поредна година се проведе фестивала „Празник на народния обичай и автентичната носия“. Танцови и певчески състави от цяла България се събраха на лобното място на Георги Бенковски. Целта на фестивала е популяризиране на българските обичаи и традиции чрез представяне на танци, песни и чрез специално дефиле на участници с носии от различни райони, изработени от майстори занаятчии.
Конкурсната програма беше открита в историческата местност „Костина“ в съботния ден и продължи до 18 ч., след което започна вкусно състезание по рибени чорби с пъстърва с артистичното участие на Ути Бъчваров и Шкумбата. Празникът завърши с вечер, посветена на македонския фолклор, в която участваха фолклорни групи от побратимената на Тетевен община Радовиш, Северна Македония.
Неделният ден започна с продължението на конкурсната програма, в която участваха фолклорните състави на читалище „Св. Иван Рилски-1922“ – танцов клуб „Зора“ и женска певческа група „Шопска плетеница“.
Фестивалът приключи с награждаване на най-добрите изпълнители.
За цялостното си представяне читалище „Св.Иван Рилски- 1922” получи специалната награда на журито. Танцов клуб „Зора” с ръководител Йордан Стоянов беше отличен с диплом и бронзов медал. Стефка Събчева получи диплом и бронзов медал за представената от нея сто годишна автентична носия.

Празник на народния обичай и автентичната носия – с. Рибарица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *