На 04.09.2021г в с. Типченица община Мездра за 13-и път се проведе Фолклорният фестивал „Типченица пее“.

Събитието е включено от Министерство на културата в съвместната инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз „Европейски дни на наследството“ и бе организирано от Кметство Типченица и Народно читалище „Съзнание-1899“.

Основната цел на фестивала е да представи фолклора – танците, песните и музиката, на различните етнографски области в България.

Тазгодишното издание на „Типченица пее“ бе с конкурсен характер. Участниците във фестивала се съревноваваха в три категории: „Хорове и певчески групи“, „Танцови състави и формации“ и „Индивидуални/дуетни изпълнители“. Техните изяви бяха оценени от жури, което връчи във всеки раздел първа, втора и трета награда с паричен еквивалент, плакет и грамота, както и по една поощрителна награда.

Участие във фестивала взеха 437 самодейци – певци, танцьори и инструменталисти, от 10 общини в страната – Мездра, Враца, Ботевград, Бяла Слатина, Козлодуй, Борован, Вършец, Монтана, София и община Добричка. Сред тях бе и Танцов клуб „“Зора“ при НЧ „Св. Иван Рилски-1922“. Нашите танцьори завоюваха трето място в категория „Танцови състави“ и бяха наградени с Грамота, Плакет, сто лева и бутилка вино подарък от местната винарна.

След награждаването на отличените участници фестивалната програма продължи с прекрасните изпълнения на родопския гайдар Манол Ташков от Девин, младата народна певица Гергана Чолакова, Ансамбъл „Мездра“, Фолклорна формация „ФолкРеактор“ и Оркестър „Славяни“ от Стара Загора.

Честита награда на танцьорите от ТК „Зора“ с пожелание за още много бъдещи участия и престижни награди.

“ТИПЧЕНИЦА ПЕЕ’ 2021”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *