Празникът „Бабинден” е съхранен и се празнува от жените в с. Мрамор. Всяка година на 21 януари. когато отбелязваме Деня на родилната помощ  читалище „Св. Иван Рилски-1922” организира тържество за жените.

Традицията  събра отново жените от село Мрамор  на Бабинден.Най-младата майка Росица Гърджелийска , родила най-малкото момченце  за 2019г.  взе  участие в ритуала „поливане на бабата”. Доктор Горанова в ролята на бабата акушерка благослови „Колкото капки в морето, толкова деца в селото“. Ритуалната пита  беше разчупена над главата на  най-младата родилка. С  хляб, сол и  червен пипер, захраниха Росица, с пожелания нейния син да е силен и здрав като хляба, бял като солта и румен като пипера. Всички  опитаха от  вкусната пита. Който искаше в къщата му да се роди момче отчупи от края на питата, който искаше момиче от средата ѝ.

На празника присъстваха гости от район „Връбница“- г-н Младен Младенов,  г- жа Стефания Матарова – зам.- кмет, г-жа Чолакова – Началник отдел „Образование и култура“

Кметът на район „Връбница” господин Младенов поздрави присъстващите, поднесе поздравителен адрес на д-р Горанова  и връчи  плакет и подарък на най-малкото бебе.

Подаръци на бебето бяха  връчени и от  читалището.

На празника присъстваха и две многодетни майки, на които всички присъстващи   засвидетелстваха  уважение и почит. За тях и най-младата майка също имаше подаръци от читалището.

С наздравици, весели закачки, песни и танци празникът продължи до късно вечерта.

Бабинден в с. Мрамор – 21.01.2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *