След двугодишно прекъсване на 21.01.2023г. читалище „Св. Иван Рилски-1922“ организира отбелязването на Деня на родилната помощ – Бабинден.
Празникът „Бабинден” е съхранен и се празнува от жените в с. Мрамор. И тази година традицията събра отново жените от село Мрамор. Най-младата майка Десислава Емилова, родила най-малкото бебе на село Мрамор за 2023г., взе участие в ритуала „Поливане на бабата”. Доктор Горанова в ролята на бабата акушерка благослови всички присъстващи, а ритуалната пита беше разчупена над главата на най-младата родилка. С хляб, сол и червен пипер, захраниха Деси, с пожелания нейния син да е силен и здрав като хляба, бял като солта и румен като пипера, след което всички опитаха вкусната пита. Който искаше в къщата му да се роди момче отчупи от края на питата, който искаше момиче от средата и.
От името на читалищното настоятелство на бебето бяха връчени подаръци.
На празника присъстваха и пет многодетни майки, на които всички присъстващи засвидетелстваха уважение и почит. За тях,за най-младата майка и доктор Горанова също имаше подаръци от читалището.
С наздравици, весели закачки, песни и танци празникът продължи до късно вечерта.

БАБИНДЕН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *