На 11.05.2016г. група ученици от VI клас при 175 ОУ ,,Васил Левски“ – с. Мрамор, участваха в инициативата ,,Библиотекар за един ден“, по повод Деня на библиотекаря.
Шестокласниците бяха посрещнати много радушно от екипа на читалището.
Библиотекарката Василка Христова запозна учениците с отделите на библиотеката, с правилата за обслужване, регистриране на нови читатели и потребители, с професията на библиотекаря и неговите функции в читалищната библиотека. Валентина Додова, Даяна Василева, Александра Костадинова, Мария Соколова и Теодор Георгиев с желание и отговорност поеха и изпълниха своите задължения като библиотекари. Под ръководството на Василка Христова, младите приятели на библиотеката успяха да обработят над 30 нови книги. С трепет, те класираха, поставяха сигнатури и подпечатваха книгите. По този начин се запознаха с една от основните дейности на библиотеката – комплектуване и обработка на фонда, за която читателите малко знаят.
Като истински библиотекари младите помощници обслужваха читателите на библиотеката и с огромно желание се включиха в други задължения на библиотекаря. Те изготвиха витрина, посветена на Деня на славянските първоучители Св.св. Кирил и Методий, Теодор Георгиев обработи две книги в електронния каталог на библиотеката, а Даяна Василева, Мария Соколова и Валентина Додова помогнаха на възрастни читатели да потърсят информация в интернет.
Накрая всички изготвиха съобщения, адресирани до читатели, които са просрочили срока за връщане на заетите книги с молба да ги върнат в библиотеката и поеха ангажимент да им ги връчат лично.
Децата се убедиха, че библиотечният труд не е само записване и връщане на книги и списания, но и работа с различни каталози, картотеки, подреждане на библиотечния фонд. Времето прекарано в библиотеката провокира интереса на младите хора към професията библиотекар. Шестокласниците си тръгнаха удовлетворени от библиотеката и изявиха желание през лятото отново да се включат в подобно мероприятие.

Библиотекар за един ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *