Видеоколекцията е създадена от 32 филма, заснети по време на читалищни мероприятия в продължение на повече от тридесет години и включват Празнични юбилейни концерти на читалището; Театрални постановки; Традиционния празник „Тодоровден”;  Участие на фолклорните колективи в конкурси и фестивали и в телевизионни предавания.
Двадесе и една видео касети с 60 часа видеозапис са дигитализирани в изпълнение на проектни дейности по Проект „Създаване на уеб сайт на НЧ „Св. Иван Рилски-1922” – информационен портал на с. Мрамор”.
Проектът е финансиран от Програма „Глобални библиотеки – Бълг@рия” –  Грантова схема за финансиране на иновативни проекти.


95 години НЧ “Св. Иван Рилски-1922”


Празничен концерт посветен на 95 годишния юбилей на Народно читалище “Св. Иван Рилски-1922”


90 години НЧ “Св. Иван Рилски-1922”


Празничен концерт посветен на 90 годишния юбилей на Народно читалище “Св. Иван Рилски-1922”


80 години НЧ “Св. Иван Рилски-1922”


Празничен концерт посветен на 80 годишния юбилей на Народно читалище “Св. Иван Рилски-1922”


75 години НЧ “Св. Иван Рилски-1922”


Празничен концерт посветен на 75 годишния юбилей на Народно читалище “Св. Иван Рилски-1922”


50-годишен юбилей на Бойка Присадова


Концерт посветен на 50-годишнината на народната певица Бойка Присадова – ръководител на Детска певческа група при НЧ “Св. Иван Рилски” с. Мрамор, състоял се на 23 декември 1994г в салона на читалището.


“Селска история”


Постановка на театралния състав при читалището с режисьор и ръководител Иван Димитров


Детски мюзикъл “Червената шапчица”


Автор Панчо Панчев
Режисьор Василка Христова
Музика Светла Тодорова
Изп. Детски театрален състав “Малечко Палечко” при читалище “Св. Иван Рилски-1922” с ръководител Василка Христова и Детска музикална школа с преподавател Светла Тодорова


Детски театрален състав “Малечко Палечко” – “Хитър Петър или Билет за рая”


Автор Панчо Панчев
Детски театрален състав “Малечко Палечко” с ръководител Василка Христова
Режисьор Василка Христова


Детски спектакъл  “Пепеляшка”


Детски театрален състав “Малечко Палечко” с ръководител Василка Христова
Режисьор Василка Христова


Тодоровден – 07.03.1998г.


Празничен концерт, провел се на 7 март 1998г. с участието на Детска певческа група при читалището с ръководител Рени Цветанова, Десислава Малинова и гостите от Република Македония, Ансамбъл “Китка”. Тук може да се види и демонстрация на децата от клуба по Таекуондо към читалището, с треньори Катя Лесова и Бахман Афшар


Тодоровден – 02.03.1996г.

Тодоровден, провел се на 2 март 1996г., с богата концертна програма, в която участват Оркестър “Коалиция”, Женска певческа група от с. Требич, Детска певческа група при читалище “Св. Иван Рилски”. На празника правят своя дебют и Женска певческа група при читалището. Ръководител на читалищните фолклорни групи е Рени Цветанова.


Тодоровден – 11.03.1995г.


Първото издание на традиционния празник “Тодорвден”, състоял се на 11 март 1995 година.
В празничната програма участват самодейци от НЧ “Просвета” кв. Обеля с изпълнения на Детски танцов състав, Женска певческа група. Може да се видят и изпълнения на дудук и гайда, а също така шопските песни на Рени и Стефка Цветанови и Детска фолклорна група при читалище “Св. Иван Рилски” . Представен е и рутуал по захранване на коне и още много други атракции.


Детско коледно шоу – 21.12.1999г.


Детско коледно шоу, провело се на 21 декември 1999г. с участието децата от Детската музикална школа с ръководител Светла Тодорова,


Градски събор на народното творчество “Копривщица`95”


Детска фолклорна група при НЧ “Св. Иван Рилски” с. Мрамор с ръководител Рени Павлова заедно с Женска фолклорна група при читалище “Просвета-1919” кв. Требич участие на 18 юни 1995г в прегледа за събора в Копривщица.


Международен фолклорен фестивал “Орфееви празници” – Смолян`97


Концерт на лауреатите от Международен фолклорен фестивал “Орфееви празници” – Смолян 97`, състоял се на 03.07.1997г в НДК – зала 2 с участието на Детска фолклорна група при НЧ “Св. Иван Рилски-1922” с. Мрамор с ръководител Рени Павлова, която спечели първа награда от фестивала.


IV Национална среща на ансамблите за автентичен фолклор – Дълбоки`2000


IV Национална среща на ансамблите за изворен фолклор и носителите на международни отличия в с. Дълбоки – Стара Загора,03 юни 2000г. с участието на Младежка фолклорна група, Женска фолклорна група, Надежда Коцова, Десислава Малинова, Гергана и Изабела Стоеви и Лазарска група, която пресъздава обичая “Лазаруване”