Изучаването на българските народни песни от деца е дългогодишна традиция в с.Мрамор.Характерно е,че в шопския край песните се пеят на два гласа.В читалищния архив са запазени много шопски народни песни записани от бабите в селото.Те са разнообразни по съдържание и много звучни.
Детската фолклорна група е създадена работа в далечната 1983г. с художествен ръководител Бойка Присадова, солист на ДАНПТ „Филип Кутев“.Автентичните песни характерни за село Мрамор и шопския край се изучават от поколения деца,обучавани в групата.Нейни ръководители са народната певица Кремена Станчева солист на „Мистерия на българските гласове“, Рени Божилова солист на ансамбъл „Филип Кутев, Иван Захов , Стефка Събчева.От месец октомври 2008г. ръководител на групата става народната певица Виолета Петкова фолклорист и солист на „Мистерия на българските гласове“.Приемът се осъществява с предварително прослушване.Децата са разделени съобразно възрастта си на групи.Репетициите се провеждат един път седмично ,при изготвен предварително график.Децата разучават шопски народни песни събрани и записани в архива на читалището от старите баби в село Мрамор.Изпълняват и песни от други фолклорни области на България – македонски, тракийски, северняшки и родопски.
Читалището разполага с автентични и сценични шопски костюми, които децата обличат, когато участват в концерти и фестивали.
Фолклорната детска певческа група ежегодно вземат участие в местните празници, концерти, конкурси, фестивали и събори в страната.
От създаването си до днешни дни групата е носител на многобройни награди и отличия има участия в телевизионни и радиопредавания.

  • 1999г.- Специална награда за цялостно представяне на читалището в конкурс „Младежта твори“ в гр.София
  • 2004г.- Трета награда от национален конкурс „Орфеево изворче“
  • 2007г. – Отлично представяне в фестивала“Шопска Лазарица“гр.Елин Пелин
  • 2008г.-отлично представяне на международен фестивал“Фолклорна броеница“ в Дворец на децата гр.София
  • 2009г.- Трета награда от Първи детски фестивал „Напеви от северозапада“ гр.Монтана
  • 2011г.-Отлично представяне на „Фестивал на шопската песен“в с.Локорско и „Парад на детската песен“гр.Костинброд
  • 2012г.-Отлично представяне в международен фолклорен фестивал“Нишавски хоровод“ гр.Драгоман
  • 2013г.-Първа награда от фестивала“Шопски наниз“ гр.Костинброд, трета награда от детски фолклорен фестивал “Слънце иде“ с.Дрен

Детска фолклорна група