Женската фолклорна група при читалище „Св.Иван Рилски-1922“ е създадена в началото на 1996г. с художествен ръководител Рени Цветанова Божилова, солист на ДАНПТ „Филип Кутев“ и дългогодишна читалищна самодейка.
Групата започва да изучава шопски народни песни , изпълнявани от народната певица Кремена Станчева.В репертоарът й постепенно се включват и народни песни изпълнявани от бабите на село Мрамор и околните села.
Под ръководството на Рени Божилова групата има многобройни изяви и печели престижни награди. През 1999г. гостува на фестивал в с.Ораовица Република Македония.От 2000г. до 2007г. художествен ръководител на групата става солистката на „Мистерия на българските гласове“ известната народна певица Кремена Станчева.
Групата увеличава своя репертоар и продължава да участва в редица международни и национални фестивали с конкурсен характер, в съборите на народното творчество проведени в Копривщица и Рожен.Групата печели званието лауреат и първа награда от Международен фестивал „Нишавски хоровод“ в гр.Драгоман през 2004г, първа награда от фестивала „С песните на Борис Машалов“ проведен в гр.Севлиево,през 2006г., отлично се представя в Десети фолклорен събор „Пирин пее“, организиран в местността Предела.
През 2008г. художествен ръководител на групата става Стефка Цветанова Събчева, млада и талантлива дългогодишна читалищна самодейка.Под нейно ръководство групата обогатява репертоара си и изучава песни от различни фолклорни области на България.Продължава да печели и награди.
През 2008г. групата получава втора награда от Международния фестивал „Пауталия“ в гр.Кюстендил и участва във Тринадесетия фолклорен фестивал „Костандово 2008“.
През 2010г. участва в Десети събор на народното творчество в гр.Копривщица, а 2011г. й носи първа награда на за участие в фестивала „Шопски наниз“, проведен в гр.Костинброд,първа награда,на фестивала на шопската песен в с.Локорско и първа награда в Международния фестивал „Пауталия -2011“ в гр.Кюстендил.
През 2012г. групата се представя отлично на Седмия преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищни състави в гр.София, а през настоящата година участва във фестивала“Нестия –Сапарева баня“.
 
Репетициите се провеждат един път седмично от 18.30 до 20.00ч. по предварително изготвен график.
 
 

20 години от създаването на Женска фолклорна група „Шопска плетеница”

В клипа са използвани снимки, грамоти и записи на песни от архива на читалището. В клипа звучат песните на Рени Павлова-Божилова – “Леля има църни очи” и “Чичовите конье”; на Кремена Станчева – “Прошета се бела Рада” и “Лега ми се, спава ми се”; на Квартет “Зора” – “Море Митра пере на реката”

Женска фолклорна група “Шопска плетеница”

 Галерия от архива на читалището за периода от 1996 до 2013 година. В клипа звучат песни изпълнени от Рени Павлова – първия ръководител и основател на групата и солист на ДАНПТ “Филип Кутев”