При изключително голям интерес на 24 ноември в читалищната библиотека се проведе среща с изследователя Петко Атанасов.

Присъстващите имаха възможност да чуят интересен разказ за историята на древна Сердика през III – IV век като част от Римската империя и по-специално за разгадаването на един интересен епизод от нашето минало, свързан със свидетелствата и знаците за пребиваването на Константин Велики в Сердикийските околности, както и за други императори свързани с Големия императорски дворец до град Костинброд.

Петко Атанасов говори най-вече за това което засяга нас, жителите на село Мрамор. За многото пътни станции разположени по протежение на най-важното пътно трасе на Римската империя – Via Diagonalis, а на една от тях Scretisca (Скретиска) обърна специално внимание. Станцията се е намирала до село Мрамор, където е открита милиарна колона с разчетени един гръцки и два латински надписа, от които се разбира, че пътната станция е съществувала по времето на Диоклетиан и по времето на Константин.

След срещата всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата „Костинброд, Дворецът на Константин и Скретиска” и да получат автограф от автора.

В разговор между кмета на село Мрамор – Александър Георгиев, библиотекаря Василка Христова и Петко Атанасов се роди идеята за изработване на копие на милиарната колона, а копието да бъде ситуирано на подходящо място в село Мрамор.

Накрая изказваме огромни благодарности на Снежинка Цветанова – дългогодишен читалищен член, която беше инициатор и изключително много помогна с организирането на срещата.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА В БИБЛИОТЕКАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *