В навечерието на Първи ноември, когато честваме един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, децата от клуб „Приятели на книгата” се събраха в библиотеката, за да подготвят тема посветена на Народните будители и да я представят на своите съученици.

С помощта на библиотекарката те направиха информационна интерактивна папка, наречена „Лапбук”.

/Лапбук е евтино портфолио или колекция от книжки, папки и нагънати картони (с оставено място за рисунки, разказчета, схеми, диаграми и пр.), които са залепени или свързани помежду си, представят по атрактивен и цветен начин някаква тема и могат да бъдат сгънати и прибрани до размера на стандартна картонена папка. Това е идея от ,,домашното образование” в Америка, но може да се приложи и в нас както в клас, така и като домашна работа или извънкласна работа./

С децата подготвихме материали за Първото честване на Първи ноември през 1909г., запознахме се с речта на Стоян Омарчевски през 1922г., когато празника е обявен за общонационелен. Изготвихме малка книжка с имената и кратка биография на част от народните будители. Издирихме текста на “Химна на народните будители” и снимки на първите печатни издания, издавани през Възраждането.

Цялата информация подредихме в джобчета, малки книжки, изкачащи прозорчета и колекции от снимки. Така създадохме Лапбук на тема „Народни будители”. Вдъхновени от крайния резултат децата пожелаха да направят и втори Лапбук, а темата беше посветен на патрона на училището, в което учат – Васил Левски.

Всички се справиха прекрасно и си тръгнаха вдъхновени за следващите занимания в библиотеката по други теми.

Честит Ден на народните будители!

ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *