На 04.06.2016г. в салона на читалище „Св. Иван Рилски-1922” балетна формация „Терпсихора денс” представи прекрасния танцов спектакъл „Това е нашият живот”. Неговата хореографията и режисурата са дело на даровитата Теодора Байчева и Юлиян Найденов, които за пореден път демонстрираха майсторство в областта на съвременната хореография.
На мраморска сцена за първи път се прави подобен спектакъл, в който така умело и прецизно се съчетават различни танцови техники. Публиката можа да се наслади на изключителното професионално танцово изкуство на децата, които се развиват в областта на съвременната хореография под ръководство на изключителния творец, отдал живота си на балетното изкуство Теодора Байчева. Балет „Терпсихора е създаден през 2003г и повече от 10 години в школата са обучени над 400 момичета и момчета от 3 до 18 годишна възраст. Успехите през тези години са многобройни. В години, когато в страната се броят на пръсти институциите, поддържащи любителските балетни формации, балет „Терпсихора” е сред най-авторитетните. Безспорно заслугата за това е огромното трудолюбие и енергия на децата от балета и техния педагог – балетмайстора Теодора Байчева и нейния помощник Юлиян Найденов. Продуктът, който те създават отдавна е излазъл от рамките на самодейното творчество и се е превърнал в истинско професионално изкуство – вълнуващо и искрено. То продължава да привлича нови и нови таланти и да ги провокира към творческа изява. Резултатите идват един след друг и са все по-внушителни.

  1. Две поредни години лауреати в Международен детски фестивал „Млади таланти“ гр. София, организиран от Национален дворец на децата гр. София
  2. Лауреати в Конкурс – фестивал „Младежта твори“ гр. София, организиран от Столична община.
  3. Две поредни години лауреати в Международен фестивал „Кръстопът на музите“ гр. София, организиран от НЧ „ Св. св. Кирил и Методи – 1924“.
  4. Три поредни години лауреати в Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми“ организиран от НЧ „Света София – 1997 “ гр. София
  5. Четири поредни години носители на първи награди в Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ гр. Банско, организиран от АРТ Академия Утринна звезда.
  6. В началото на 2016 г. завоюваха първо място в направление съвременни танци, първо място в направление характерни танци и специална награда за най-оригинално изпълнение в IV Национален конкурс „Път към славата“ гр. София, организиран от АРТ Център „Кърнолски“. А тази награда е покана за участие в XV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА “MAGIA ITALIANA”, който ще се проведе от 23.06.2016 до 30.06.2016 г. в гр. Римини – Италия.

Всички тези резултати са благодарение на изключителната работоспособност, любов към децата, обич към балетното изкуство, много търпение и творческа фантазия, като съчетанието от всичко това ражда изкуство наречено балет, което носи светлина, красота, вълшебства, детски усмивки и възторг. А в основата на това съчетание стои скромната личност на човека и твореца Теодора Байчева.
На 22.06.2016г. децата от балета ще заминат за Италия, за да участват във фестивала. Възторжената публика и официалният гост на спектакъла Атанас Месечков пожелаха на децата много здраве, отлично представяне на фестивала и да се завърнат живи и здрави.

Това е нашият живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *