Тодоровден се празнува в съботата след Сирни заговезни.Този празник носи и други имена: Тудорица, Тодорова събота или Конски Великден. Празникът на Тодор Тирон е празник за здравето на конете, който се смята за техен покровител. Конят е почитан като вярно и предано на човека животно. Но той също така е недосегаем за змейове и самодиви. Дори чумата не напада човек на кон. Затова конят и конникът са издигнати в култ.
На 19.03.2016г. в село Мрамор за 26 пореден път се проведе Тодоровден.Организатор на празника беше Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922” с подкрепата на район “Връбница” и Дирекция „Култура” на Столична община.
Тодоровден е сред най-значимите прояви включени в културния календар на читалището. Празникът откри Ивайло Иванов кмет на кметство Мрамор.Отслужен беше тържествен водосвет от отец Мариян Лозанов.С хляб и варена царевица бяха захранени конете и техните ездачи, които по-късно се включиха в кушията .
На площада пред читалището дефилираха впрегатни коне, които теглеха 21 каруци и платформи, красиво украсени за празника от своите стопани.В дефилето взеха участие животновъди от с.Мрамор, от гр.Нови Искър от кварталите на София Надежда,Захарна фабрика,Люлин,Илиянци,Обеля ,Филиповци и Модерно предградие, от селата Доброславци и Мировяне.
В концертната програма взеха участие самодейните състави на читалището.Народен оркестър”Приятели” със солист Ангел Лозанов, допринесе за приятната атмосфера на празника.
В кушията се надбягваха 11коне водени от своите ездачи. Победител стана Боян Найденов.На второ място се класира Стефан Славчев, на трето Мирослав Кънчев.Заслужено признание на публиката получи красивата кобила Тунджа, която теглеше платформата на Ради от гр.Нови Искър,украсена с фолклорни мотиви и българското знаме.Аплодисменти получи и ентусиазирания за участието си в празника 11 годишен Алекс.

Тодоровден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *