Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”,на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве.
На 04.03.2017г. в село Мрамор за 27 пореден път се проведе „Тодоровден”.Негов организатор беше Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922”с подкрепата на район “Връбница”и Дирекция „Култура” на Столична община. Този празник е сред най-значимите годишни прояви включени в културния календар на читалището.И тази година на площада пред читалищната сграда се събра многобройна публика.Празникът откри Младен Младенов кмет на район”Връбница”.Отслужен беше тържествен водосвет от отец Мариян Лозанов.С хляб и варена царевица бяха захранени конете и техните ездачи, които по-късно се включиха в кушията .
На площада пред читалището дефилираха 15 платформи, каруци и файтон теглени от впрегатни коне, красиво украсени за празника от своите стопани.В дефилето се включиха животновъди от с.Мрамор и с.Мировяне, от гр.Нови Искър, от кварталите на София – Връбница, Надежда,Нови Искър,Люлин,Илиянци,Славовци, Филиповци и Захарна фабрика.
Фолклорните певчески и танцови състави на читалището представиха богата концертна програма.Народен оркестър”Приятели” допринесе за приятната атмосфера на празника.На площада пред читалището се извиха кръшни хора.
В кушията се надбягваха 8 коне водени от своите ездачи. Победител стана Момчил Георгиев от кв.Обеля.На второ място се класира Боян Славчев, трето място си поделиха Владислав Миланов и Йоан Иванов от с.Мировяне..Заслужени аплодисменти на публиката получиха платформите на Ради Чилев от кв.Славовци и Божидар Владимиров от кв.Връбница.Сред впряговете се открои и красивия черен кон, който теглеше файтона на Явор Георгиев от кв.Илиянци. Със смях и добродушни закачки беше посрещнат и магарешкия впряг на Рамо от с.Мрамор.Наградите за победителите от кушията и впряговете осигури за поредна година Стефан Найденов един от основателите и ежегоден спонсор на празника „Тодоровден”.

Тодоровден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *